
Konfitura z nieszpułki 220g
Konfitura z nieszpułki 220g Maria Adam Naturprodukte
Gałka muszkatołowa mielona eko 30g Dary Natury
Gałka muszkatołowa mielona eko 30g
Św. Hildegarda tak pisze o właściwościach gałki muszkatołowej: „spożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój.”, a także polecając tę przyprawę: „Człowiek, który trzęsie się wskutek gwałtownego i nieumiarkowanego śmiechu, a z powodu tego drżenia ma boleści, powinien utłuc na proszek gałkę muszkatołową, dodać do niej dwa razy mniej cukru, po czym wszystko wsypać do podgrzanego wina. Niech pije go zarówno na czczo, jak i po jedzeniu. Nieumiarkowany śmiech wysusza bowiem płuca i wstrząsa wątrobą, jednak ciepło gałki muszkatołowej leczy wątrobę, zaś sok cukru odświeża płuca. A gdy te [składniki] zmieszane z wzmocnionym ciepłem wina są w ten sposób zażywane, wówczas odnawiają zdrowe soki, które opadły pod wpływem nieumiarkowanego śmiechu.” („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Gałka muszkatołowa zawiera następujące składniki odżywcze: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik oraz witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę C.
Gałka muszkatołowa ma właściwości korzystnie wpływające na układ pokarmowy. Poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego i wykazuje działanie wiatropędne. Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ nerwowy i stymuluje przepływ krwi.
Gałka muszkatołowa znajduje zastosowanie jako przyprawa w kuchni. Dodaje się ją do kapusty, szparagów, szpinaku, marchwi, pora, zupy ziemniaczanej i jarzynowej. Ma również zastosowanie w przyprawianiu potraw z drobiu, jagnięciny i kiełbasy.
Składniki: gałka muszkatołowa* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka. Data ważności do spożycia na opakowaniu.
Producent: Dary Natury.
Dystrybutor: Hilvis Sp.z o.o.
50-264 Wrocław
www.hildegardisart.pl