

Dyptam korzeń mielony 100g Centrum Św. Hildegardy w Józefowie
Dyptam korzeń mielony 100g
Według św. Hildegardy dyptam mielony dzięki swoim właściwościom (łac. Dictamnus albus) działa wspomagająco przy problemach zdrowotnych związanych z podwyższonym cholesterolem: „Człowiek, który ma dolegliwości serca, powinien jeść sporządzony z dyptamu proszek, a jego dolegliwości ulegną złagodzeniu”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen) Mniszka z Bingen zwraca też uwagę na lecznicze działanie dyptamu w leczeniu kamieni nerkowych oraz żółciowych: „Jeśli w skutek skłonności do tycia w człowieku rośnie kamień(…), wtedy ów chory powinien rozdrobnić dyptam, a proszek ten często jeść z pszennym chlebem, dzięki czemu zahamuje wzrost kamienia”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Dyptam to roślina nosząca też nazwę krzew Mojżesza (lub gorejący krzew) i występująca od południowej części Europy, aż po północne Chiny. Substancje w nim zawarte charakteryzują właściwości wzmacniające, rozkurczowe, wykrztuśne, oczyszczające, odtruwające, a także moczopędne. Znajduje zastosowanie w kuchni jako przyprawa do potraw i do pieczywa.
Opakowanie zawiera 100g produktu. Kraj pochodzenia: Chiny.
Skład: dyptam korzeń mielony 100g.
Sposób użycia: 1-2 szczypty, 2-3 razy dziennie na kanapkę lub do dań gotowanych i sałatek.
Produkt ręcznie pakowany. Data ważności do spożycia na opakowaniu.
Wyprodukowany w Polsce dla: Centrum św. Hildegardy w Józefowie.
Dystrybutor: Hilvis Sp.z o.o.
50-264 Wrocław
www.hildegardisart.pl