

Galgant korzeń mielony 100g Centrum Zdrowia św. Hildegardy
Galgant korzeń mielony 100g
Galgant (Alpinia officinarum), zarówno w postaci proszku (mielony) lub tabletek, jest częścią tzw. trio przypraw św. Hildegardy. Mniszka z Bingen tak opisywała właściwości galgantu: „Galgant jest prawie całkowicie gorący, (…) i odznacza się szerokim zakresem działania”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
W medycynie św. Hildegardy galgant ma zastosowanie w dolegliwościach serca, wspomaga przy bólach, osłabieniu i skurczach serca, a także zaburzeniach krążenia. Normalizuje też ciśnienie tętnicze. „Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje, ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Ze względu na swoje właściwości rozkurczowe, galgant mielony stosuje się przy dolegliwościach miesiączkowych, skurczach żołądka i jelit. Wspomaga również w stanach osłabienia i wyczerpania. Jako przyprawa, galgant mielony jest dość pikantny, dlatego też należy go stosować umiarkowanie, a za to, jak poucza św. Hildegarda, często, gdyż wspomaga też trawienie. Sprawdzi się w codziennej kuchni – po szczypcie do każdej potrawy np. do zup, mięs oraz dań słodkich. Ta aromatyczna przyprawa często jest stosowana jako zamiennik papryki i pieprzu. Należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Opakowanie zawiera 100g produktu. Kraj pochodzenia: Chiny. Data ważności do spożycia na opakowaniu.
Skład: Galgant korzeń mielony 100%.
Produkt ręcznie pakowany.
Wyprodukowany w Polsce dla: Centrum św. Hildegardy w Józefowie.
Dystrybutor: Hilvis Sp.z o.o.
50-264 Wrocław
www.hildegardisart.pl