
Mąka żytnia 1 kg A.Węckowicz
Mąka żytnia chlebowa 1 kg Arkadiusz Węckowicz
Mąka bio orkiszowa chlebowa 2kg Arkadiusz Węckowicz
Mąka bio orkiszowa chlebowa 2kg
Orkisz jest ważnym elementem diety św. Hildegardy. Średniowieczna mniszka z Bingen tak opisuje orkisz: „Orkisz to doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy, i słodsze niż inne ziarna: tym, którzy je jedzą, daje wysokiej jakości ciało i zapewnia dobrą krew. Daje radosnego ducha i przynosi radość ludzkiemu umysłowi. Bez względu na to, w jakiej formie jest spożywany, w postaci chleba lub innych preparatów, jest dobry i pożyteczny ”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Orkisz zawiera rodanit, składnik wspomagający system immunologiczny i przyczyniający się do wzrostu komórek nerwowych, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowodzą, że dzięki zawartości rodanitu, orkisz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy.
Mąka orkiszowa odmiany Schwabenkorn – jednej z odmian orkiszu, polecanych przez św. Hildegardę.
Mąka bio orkiszowa chlebowa nadaje się do wypieku chleba, ciastek, podpłomyków, naleśników.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Data ważności do spożycia na opakowaniu.
Ekologiczne gospodarstwo rolne, młyn kamienny – Lubomino.
Dystrybutor: Hilvis Sp.z o.o.
50-264 Wrocław
www.hildegardisart.pl