

Mąka kasztanowa 400g Sagi
Mąka kasztanowa 400g
Św. Hildegarda tak pisała o leczniczych właściwościach kasztanów jadalnych: " Kasztan - Wszystko co się w nim znajduje w jest pożyteczne. Jego owoc jest przydatny w zwalczaniu każdej choroby, jaka dotyka człowieka.” (Dodatkowe informacje „Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Warto podkreślić fakt, iż w diecie św. Hildegardy z Bingen kasztany jadalne (surowe, pieczone, gotowane, mąka kasztanowa) należą do wąskiej grupy pokarmów w 100% zdrowych dla człowieka.
Kasztany dostarczają błonnika, skrobi, witaminy B, E, K i C, białka oraz składników mineralnych (magnez, potas, wapń, fosfor, selen). Jadalne kasztany są także bogatym źródłem lecytyny poprawiającej pamięć i koncentrację oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL).
Tradycyjne suszenie na ogniu nadaje kasztanom szczególnie słodki smak i zapach, co czyni mąkę kasztanową wyjątkową w swoim rodzaju.
Mąka otrzymywana z przemiału kasztanów w tradycyjnym młynie kamiennym. Ten rodzaj mielenia jest wolniejszy i mniej podgrzewa mąkę, dzięki czemu zawartość witamin pozostaje nienaruszona.
Produkt bezglutenowy, w 100% włoski. Data ważności do spożycia na opakowaniu.
Wartość odżywcza na 100g produktu:
Wartość energetyczna 1533 kJ/363 kcal
Tłuszcz 3,1 g
w tym kwasy tłuszczone nienasycone 0,6 g
Węglowodany 73,2 g
w tym cukier 23,6 g
Błonnik 9,6 g
Białko 5,7 g
Sól 0,01 g
Producent: Sagi Srl.
Dystrybutor: Hilvis Sp.z o.o.
50-264 Wrocław
www.hildegardisart.pl
Specyficzne kody