- Nowość

Mus pigwowy z miodem 200g Geisingen
Mus pigwowy z miodem akacjowym 200g
Św. Hildegarda tak pisała o pigwie: „Jego owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego.” („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, pigwa stanowi ważny składnik diety średniowiecznej mniszki. Owoc ten:
- jest bogatym źródłem witamin (A, B,C) i składników mineralnych (wapń, żelazo),
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- przeciwdziała biegunce i wzdęciom,
- redukuje stany zapalne.
Skład: Pigwa (90%), miód akacjowy (10%).
Producent: Tarpa.
Dystrybutor: Hilvis Sp. z o.o.
50-264 Wrocław
www.hildegardisart.pl
Wartość odżywcza na 100 ml produktu:
Wartość energetyczna 598 kJ (143 kcal)
Tłuszcz <0,5 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g
Węglowodany 37,1 g
w tym cukry 36,3 g
Białko <0,5 g
Sól 0,12 g
Specyficzne kody