Przepis na bułki orkiszowe - poznaj zdrowe bułeczki orkiszowe

   10/05/2023 15:47:47
Przepis na bułki orkiszowe - poznaj zdrowe bułeczki orkiszowe

Przed zaprezentowaniem przepisu na bułki orkiszowe, opiszemy w skrócie wyjątkowe właściwości tego zdrowego zboża.

Orkisz, ze względu na właściwości prozdrowotne i cenne walory smakowe, cieszy się coraz większym powodzeniem wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Orkisz jest praziarnem znanym od czasów starożytnych. Zboże to uprawiano w zachodniej Armenii i w dolinach gór Ararat już 6000 lat p.n.e.

Orkisz bogaty jest w cenne składniki odżywcze: tłuszcze, witaminy (A, z grupy B, E i K), błonnik i substancje mineralne (cynk, potas, selen, sód, fosfor, miedź, magnez, mangan, wapń i żelazo). 

Ziarna orkiszu znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie – samodzielnie lub jako składnik wzbogacający mieszankę z innych zbóż.

Cenne właściwości orkiszu sprawiają, iż w diecie św. Hildegardy zajmuje on bardzo ważną pozycję. Jedną z wielu zalet orkiszu jest jego korzystny wpływ na samopoczucie, o czym pisała już mniszka z Bingen w swoim Dziele „Physica”:

„Orkisz to doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy(...) Daje radosnego ducha i przynosi radość ludzkiemu umysłowi.”.

Współczesna nauka potwierdza te stwierdzenia średniowiecznej mniszki. Badania wykazały, że niektóre składniki obecne w orkiszu są odpowiedzialne za jego działanie poprawiające nastrój. Orkisz w porównaniu do pszenicy zawiera więcej fenyloalaniny i tryptofanu. Aminokwasy te z krwią dostają się do mózgu, gdzie powstają z nich neuroprzekaźniki regulujące funkcjonowanie centralnego układu nerwowego i odpowiadające za samopoczucie. 

Pieczywo orkiszowe zalecane jest w przypadku uczulenia na pszenicę, ponieważ gluten w nim zawarty jest łatwo przyswajalny.

Przepis na bułki orkiszowe

Warto upiec sobie smaczne i pożywne bułki orkiszowe. Wypróbuj ten oto przepis, a na pewno nie skończy się na jednym razie.

Składniki:

- 1 kg mąki z grubego ześrutowanego ziarna orkiszu

- kostka drożdży

- 250 ml letniej wody

- 1 łyżka soli kamiennej

- 1 łyżeczka cukru

- 500 ml letniej wody

- polewa: jedno rozbełtane żółtko

W 250 ml letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 2-3 minuty i wymieszać na jednolitą masę. Do dużej miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże i mieszać do uzyskania rzadkiego ciasta. Posypać mąką i odstawić pod przykryciem na godzinę w cieple miejsce bez przeciągu (grzejnik lub piekarnik), aby ciasto wyrosło, zwiększając swoja objętość. Ciasto drożdżowe można odstawić do wyrośnięcia także na noc, wtedy niekoniecznie musi to być ciepłe miejsce.

Następnie należy dodać pozostałą wodę (500 ml), sól i dobrze zagnieść ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Nie ma być ono ani za twarde ani za miękkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody lub mąki i ponownie zagnieść. 

Pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wykłada się je na oprószoną mąką deskę. Teraz trzeba podzielić je na dwa zrolowane kawałki i uformować z nich około 20 bułeczek. Bułeczki układa się na dobrze wysmarowanej blasze i na chwilę odstawia, by dobrze urosły.

Następnie nacina się bułeczki na środku ostrym nożem, smaruje rozbełtanym żółtkiem i piecze w temperaturze 200 °C przez około 20 minut, aż uzyskają piękny jasno-brązowy kolor.

Do bułek polecamy jako dodatek smaczne i bogate w składniki odżywcze konfitury, np. z pigwy, morwy i nieszpułki. 

Składniki tego przepisu i inne produkty rekomendowane przez św. Hildegardę znajdziesz w naszym sklepie internetowym: https://hildegardisart.pl

Comments

Log in or register to post comments

Szukaj

Ostatnie wpisy