Czy bertram pomaga na pasożyty?
Korzeń bertramu znany jest ze swoich leczniczych właściwości już od czasów starożytnych. Św. Hildegarda uznawała bertram - obok dyptamu i galgantu - za jedną z trzech najważniejszych przypraw.
To cudowne trio przypraw warto wprowadzić do codziennej diety, ponieważ wykazuje działanie prozdrowotne, ale też poprawia smak potraw - każda z tych przypraw sprawdzi się jako smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw, np. zup, dań mięsnych, sałatek i pieczywa.
Bertram, ze względu na bogate właściwości prozdrowotne oraz wszechstronne działanie, jest szczególnie ceniony w medycynie św. Hildegardy. Mniszka z Bingen zalecała bertram jako środek na wzmocnienie odporności, przeciw przeziębieniom, który redukuje śluz i oczyszcza krew.
„Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł.” - pisała św. Hildegarda.
Bertram na pasożyty - czy faktycznie pomaga?
Dzięki współczesnej nauce wiemy, że bertram działa na pasożyty. Zawiera mianowicie pyretrynę - związek o łagodnym działaniu owadobójczym, który także zabija pasożyty. Jedzenie bertramu odpędzi od nas komary.
Bertram przyniesie ulgę po ciężkostrawnym posiłku, złagodzi zaburzenia jelitowe. Właściwości bertramu są wszechstronne:
- pomaga zwalczać złe soki w organizmie,
- pomaga pozbyć się śluzu (działanie oczyszczające),
- zapewnia dobre wchłanianie składników odżywczych w jelitach,
- korzystnie wpływa na trzustkę,
- wspomaga leczenie cukrzycy,
- łagodzi niestrawności,
- działa stymulująco na nasz układ odpornościowy.
- Warto podkreślić, że bertram działa również na pasożyty.
Bertam na pasożyty - dawkowanie
Pracujący w Afryce dr Louis van Hecken - specjalista w dziedzinie medycyny tropikalnej – badał prozdrowotne właściwości tej cudownej rośliny. W swojej praktyce lekarskiej z powodzeniem stosował sproszkowany korzeń bertramu w leczeniu malarii i AIDS w Afryce. Liczne przypadki uzdrowienia zainspirowały dra dr Louisa van Heckena do pogłębionych badań naukowych w ramach projektu badawczego WHO.
Profilaktycznie, na wzmocnienie odporności, dr Louis van Hecken zaleca codziennie dodawanie bertramu do zupy. Szczypta 3 razy dziennie do ½ łyżeczki raz lub nawet dwa razy dziennie.
Wg dra van Heckena, który jest również wielkim fascynatem medycyny św. Hildegardy, regularne stosowanie bertramu działa jak naturalna szczepionka przeciw malarii i wielu innym chorobom zakaźnym.
W przepisach mniszki z Bingen bertram występuje jako proszek spożywany osobno, a także jako dodatek do potraw – stosowany zarówno u chorych, jak i zdrowych osób. Ta wszechstronna przyprawa działa korzystnie na układ nerwowy, poprawia samopoczucie.
Bertram jest dobry dla rekonwalescentów – wzmocni organizm, pomoże odzyskać siły po wyczerpującej chorobie.
Kuchnia św. Hildegardy oferuje wiele przepisów z wykorzystaniem bertramu. Jeśli chcesz wzmocnić stawy lub cierpisz na osteoporozę, proponujemy smaczną i zdrową zupę z giczy cielęcej z dodatkiem bertramu.
Zupę z nóżek cielęcych mniszka z Bingen zalecała nie tylko przy bólach stawów, ale też na dolegliwości żołądkowe.
Regularne spożywanie zupy z nóżek cielęcych wzmocni kości i pomoże odbudować tkankę łączną, kości i chrząstki.
Ta smaczna zupa św. Hildegardy zawiera zdrowe warzywa i liczne aromatyczne przyprawy: bertram, tymianek, macierzankę, gałkę muszkatołową, miętę nadwodną, jałowiec i inne zioła.
Korzeń mielony bertramu sprawdzi się jako smaczna i zdrowa przyprawa w naszej kuchni.
Bertram to idealny środek wzmacniający na chłodniejsze pory roku, w sezonie grypowym, przeciwdziała przeziębieniom, wzmacnia układ odpornościowy.
Bertram dostępny jest także w formie tabletek.
Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego: