Bertram, galgant, dyptam – trio przypraw w diecie św. Hildegardy

Bertram, galgant, dyptam – trio przypraw w diecie św. Hildegardy
Zioła na odporność i naturalne przyprawy lecznicze
Poprzez odpowiednie odżywianie, dbanie o zdrowie jesteśmy w stanie zapobiec wielu chorobom. Diety i kuracje św. Hildegardy są oparte na naturalnych właściwościach leczniczych otaczającej nas przyrody.
Hildegarda z Bingen propagowała holistyczne nauki zdrowotne, w których główną rolę odgrywają zioła i inne rośliny lecznicze. Chcielibyśmy przedstawić Wam trzy najważniejsze przyprawy, które zalecała święta Hildegarda: bertram, galgant i dyptam.
Galgant ma szczególne właściwości – działa dobrze na serce
Galgant należy do najzdrowszych ziół wg św. Hildegardy. Jest to roślina z rodziny imbirowatych i pierwotnie pochodzi z Chin. Galgant ma nie tylko właściwości prozdrowotne - dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny.
W koncepcji św. Hildegardy galgant ma zastosowanie w dolegliwościach serca, jako
- środek wspomagający przy normowaniu ciśnienia tętniczego,
- stosowany jest także przy osłabieniu,
- działa wzmacniająco, poprawia krążenie i tym samym ogólną kondycję,
- jest pomocny w razie zasłabnięcia,
- rozszerza naczynia, dotlenia serce,
- działa rozkurczowo i przeciwwirusowo.
Galgant - naturalna przyprawa lecznicza
Ta wspaniała przyprawa lecznicza św. Hildegardy ma także szerokie zastosowanie kulinarne. Sproszkowany galgant przypomina cynamon, jest jednak mocniejszy w smaku. Można powiedzieć, że galgant łączy dwa w jednym - jest przyprawą i działa wspomagająco na organizm przy różnych dolegliwościach.
Galgant jest dobry na serce, ale zakres jego korzystnego wpływu jest znacznie szerszy. Dla poprawy kondycji, w okresach osłabienia, zmniejszonej odporności organizmu, warto włączyć galgant do codziennej diety – w formie proszku lub tabletek, bądź też całego korzenia.
Galgant z powodzeniem można stosować zamiast pieprzu. W ten sposób przyprawiona potrawa działa rozgrzewająco, likwiduje uczucie chłodu, zwłaszcza zimnych kończyn. Ponadto galgant działa także przeciwgorączkowo.
Bertram – właściwości oczyszczające
Bertram to roślina lecznicza pochodząca z regionu śródziemnomorskiego. Jest podobna do rumianku, ma jednak mocniejszy smak.
Bertram wspomaga przemianę materii i wydalanie szkodliwych substancji, przywraca zdrowie osobom cierpiącym na wyniszczające choroby, takie jak rak, gruźlica, AIDS i malaria.
Bertram oczyszcza głowę i płuca ze śluzu, szczególnie w przypadku kaszlu, przeziębienia, astmy i zwłóknienia.
Bertram oczyszcza i udrażnia oczy. W przypadku zaćmy odkładające się w soczewce produkty przemiany materii zaburzają widzenie. Po zastosowaniu bertramu pacjenci, którzy nie mogli już czytać, byli w stanie czytać ponownie.
Bertram na trawienie
Bertram to jedna z najważniejszych przyprawy, które zalecała święta Hildegarda.
Bertram działa oczyszczająco na krew, pomaga przy objawach niedoboru i cukrzycy. Bertram działa tonizująco i wspomaga trawienie.
Bertram nie pozostawia niczego niestrawionego. Zapewnia wchłanianie wszystkich ważnych substancji z pożywienia, wszystkiego, czego potrzebujemy do życia: białka, węglowodanów, tłuszczów, minerałów, pierwiastków śladowych, witamin.
W cukrzycy bertram zapewnia wchłanianie cukru, jeśli cukier nie może być metabolizowany z powodu braku insuliny.
Dyptam znajduje zastosowanie w leczeniu miażdżycy i kamieni żółciowych
Trzecie najważniejsze zioło w diecie św. Hildegardy, czyli dyptam, znany jest przede wszystkim jako środek na wszelkie „skamieniałości”. Św. Hildegarda zalecała w takich schorzeniach jak kamienie nerkowe czy twardnienie naczyń krwionośnych picie octu winnego zmieszanego z miodem i dyptamem.
Dyptam jest bardzo skuteczny przy następujących schorzeniach:
- miażdżyca tętnic,
- zaburzenia krążenia,
- zakrzepica,
- kamica,
- stwardnienie naczyń wieńcowych,
- kamienie (żółciowe) pęcherzyka żółciowego,
- zaburzenia lipometaboliczne (np. wysoki poziom cholesterolu).
Aromatyczne przyprawy świętej Hildegardy warto wprowadzić do codziennej kuchni. Doskonale sprawdzają się one jako przyprawy do zup, mięs i dań słodkich.
Co ważne, aby kuracje były skuteczne, należy stosować się do zaleceń św. Hildegardy.