Bertram, galgant, dyptam – trio przypraw w diecie św. Hildegardy

   06/16/2025 11:38:50
Bertram, galgant, dyptam – trio przypraw w diecie św. Hildegardy

Bertram, galgant, dyptam – trio przypraw w diecie św. Hildegardy

Zioła na odporność i naturalne przyprawy lecznicze

Poprzez odpowiednie odżywianie, dbanie o zdrowie jesteśmy w stanie zapobiec wielu chorobom. Diety i kuracje św. Hildegardy są oparte na naturalnych właściwościach leczniczych otaczającej nas przyrody.

Hildegarda z Bingen propagowała holistyczne nauki zdrowotne, w których główną rolę odgrywają zioła i inne rośliny lecznicze. Chcielibyśmy przedstawić Wam trzy najważniejsze przyprawy, które zalecała święta Hildegarda: bertram, galgant i dyptam.

Galgant ma szczególne właściwości – działa dobrze na serce

Galgant należy do najzdrowszych ziół wg św. Hildegardy. Jest to roślina z rodziny imbirowatych i pierwotnie pochodzi z Chin. Galgant ma nie tylko właściwości prozdrowotne - dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny.

W koncepcji św. Hildegardy galgant ma zastosowanie w dolegliwościach serca, jako

- środek wspomagający przy normowaniu ciśnienia tętniczego,

- stosowany jest także przy osłabieniu,

- działa wzmacniająco, poprawia krążenie i tym samym ogólną kondycję,

- jest pomocny w razie zasłabnięcia,

- rozszerza naczynia, dotlenia serce,

- działa rozkurczowo i przeciwwirusowo.

Galgant - naturalna przyprawa lecznicza

Ta wspaniała przyprawa lecznicza św. Hildegardy ma także szerokie zastosowanie kulinarne. Sproszkowany galgant przypomina cynamon, jest jednak mocniejszy w smaku. Można powiedzieć, że galgant łączy dwa w jednym - jest przyprawą i działa wspomagająco na organizm przy różnych dolegliwościach.

Galgant jest dobry na serce, ale zakres jego korzystnego wpływu jest znacznie szerszy. Dla poprawy kondycji, w okresach osłabienia, zmniejszonej odporności organizmu, warto włączyć galgant do codziennej diety – w formie proszku lub tabletek, bądź też całego korzenia.

Galgant z powodzeniem można stosować zamiast pieprzu. W ten sposób przyprawiona potrawa działa rozgrzewająco, likwiduje uczucie chłodu, zwłaszcza zimnych kończyn. Ponadto galgant działa także przeciwgorączkowo.

Bertram – właściwości oczyszczające

Bertram to roślina lecznicza pochodząca z regionu śródziemnomorskiego. Jest podobna do rumianku, ma jednak mocniejszy smak.

Bertram wspomaga przemianę materii i wydalanie szkodliwych substancji, przywraca zdrowie osobom cierpiącym na wyniszczające choroby, takie jak rak, gruźlica, AIDS i malaria.

Bertram oczyszcza głowę i płuca ze śluzu, szczególnie w przypadku kaszlu, przeziębienia, astmy i zwłóknienia.

Bertram oczyszcza i udrażnia oczy. W przypadku zaćmy odkładające się w soczewce produkty przemiany materii zaburzają widzenie. Po zastosowaniu bertramu pacjenci, którzy nie mogli już czytać, byli w stanie czytać ponownie.

Bertram na trawienie

Bertram to jedna z najważniejszych przyprawy, które zalecała święta Hildegarda.

Bertram działa oczyszczająco na krew, pomaga przy objawach niedoboru i cukrzycy. Bertram działa tonizująco i wspomaga trawienie.

Bertram nie pozostawia niczego niestrawionego. Zapewnia wchłanianie wszystkich ważnych substancji z pożywienia, wszystkiego, czego potrzebujemy do życia: białka, węglowodanów, tłuszczów, minerałów, pierwiastków śladowych, witamin.

W cukrzycy bertram zapewnia wchłanianie cukru, jeśli cukier nie może być metabolizowany z powodu braku insuliny.

Dyptam znajduje zastosowanie w leczeniu miażdżycy i kamieni żółciowych

Trzecie najważniejsze zioło w diecie św. Hildegardy, czyli dyptam, znany jest przede wszystkim jako środek na wszelkie „skamieniałości”. Św. Hildegarda zalecała w takich schorzeniach jak kamienie nerkowe czy twardnienie naczyń krwionośnych picie octu winnego zmieszanego z miodem i dyptamem.

Dyptam jest bardzo skuteczny przy następujących schorzeniach:
- miażdżyca tętnic,

- zaburzenia krążenia,

- zakrzepica,

- kamica,

- stwardnienie naczyń wieńcowych,

- kamienie (żółciowe) pęcherzyka żółciowego,

- zaburzenia lipometaboliczne (np. wysoki poziom cholesterolu).

Aromatyczne przyprawy świętej Hildegardy warto wprowadzić do codziennej kuchni. Doskonale sprawdzają się one jako przyprawy do zup, mięs i dań słodkich.

Co ważne, aby kuracje były skuteczne, należy stosować się do zaleceń św. Hildegardy.

Comments

Log in or register to post comments